kontakt@diagnostykaprecyzyjna.pl

Badanie profilu kwasów tłuszczowych

OMEGA TEST

Czy wiesz, że kwasy tłuszczowe omega-3 są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia?

Kwasy omega-3 oraz omega-6:

  • mają działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze

  • wywierają korzystny wpływ w terapii atopowego zapalenia skóry, depresji, nowotworów, chorób układu krążenia

  • biorą udział w aktywacji układu immunologicznego

  • wpływają na regulację ciśnienia krwi, kondycję skóry, włosów i narządu wzroku

  • wspomagają pracę mózgu

Dowiedz się więcej

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (skrót NNKT) są to związki, w budowie których występuje co najmniej jedno wiązanie podwójne. Do tej grupy należą kwasy omega-3 oraz omega-6 występujące przede wszystkim w rybach i owocach morza, a także w produktach pochodzenia roślinnego (olejach, nasionach, orzechach). Związki te, a zwłaszcza kwasy omega-3, cechują się szerokim pozytywnym wpływem na:

  • Układ krwionośny i pracę serca – Kwasy omega-3 przyczyniają się do rozrzedzenia krwi, a w konsekwencji redukują proces przyklejania się płytek krwi do ścian naczyń krwionośnych, co zmniejsza ryzyko powstawania groźnych dla zdrowia i życia zakrzepów. Mają też działanie hipotensyjne – zapobiegają nadciśnieniu poprzez zmniejszenie napięcia ścian naczyń krwionośnych oraz kardioprotekcyjne – chronią serce przed niektórymi schorzeniami kardiologicznymi, jak choroba niedokrwienna serca czy miażdżyca tętnic wieńcowych.

  • Układ nerwowy i funkcjonowanie mózgu – Kwasy omega-3 korzystnie wpływają na koncentrację, zapamiętywanie oraz procesy myślenia, poza tym mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Wykazano także, że omega-3 są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego oraz funkcji poznawczych. Szczególnie kwas DHA jest niezwykle istotny w czasie ciąży, warunkując właściwy rozwój płodu.

  • Układ immunologiczny – Omega-3 stymulują pracę układu odpornościowego, zmniejszając ryzyko wystąpienia alergii skórnych i astmy.

  • Wzrok – Omega-3 są ważne dla kondycji siatkówki oka, mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.

  • Gospodarkę lipidową organizmu – Kwasy omega-3 wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu-LDL przy jednoczesnym podnoszeniu poziomu cholesterolu-HDL oraz redukują stężenie trójglicerydów w krwi.

  • Kondycję skóry i włosów – Pomagają w walce z atopowym zapaleniem skóry, łuszczycą i trądzikiem. Przyspieszają proces leczenia odleżyn i owrzodzeń.

  • Kości i stawy – Kwasy omega-3 mają znaczenie przy wchłanianiu wapnia, dzięki czemu korzystnie wpływają na zdrowie kości. Ich odpowiednie stężenie w organizmie dodatkowo zmniejsza ryzyko wystąpienia zapalenia stawów i schorzeń reumatoidalnych.

Dbając o właściwy poziom kwasów omega-3 należy uwzględnić, iż reakcja na odpowiednią dietę czy suplementację uzależniona jest od wielu czynników, takich jak: wiek, płeć, waga, odżywianie, genetyka, palenie, przyjmowane leki czy obecność schorzeń towarzyszących. Warto zatem monitorować efektywność prowadzonych działań.

Badanie profilu kwasów tłuszczowych ma zastosowanie u:

  • pacjentów z chorobami układu krążenia

  • pacjentów chorujących na cukrzycę i/lub otyłość

  • pacjentów z obniżoną odpornością i chorobami autoimmunologicznymi

  • osób chcących wesprzeć prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego

  • osób z obniżonym nastrojem i koncentracją

  • osób chorujących na depresję i choroby neurodegeneracyjne

  • osób chcących zadbać o zdrowy wygląd skóry i spowolnić procesy starzenia komórek

  • osób na diecie wegańskiej lub innej diecie ubogiej w ryby

  • kobiet w ciąży lub planujących ciążę

  • chorych na nowotwory

  • alergików

Badane parametry:

  • Kwasy tłuszczowe omega-3: kwas α–linolenowy (ALA, 18:3n3), kwas eikozapentaenowy (EPA, 20:5n3), kwas dokozapentaenowy-n3 (22:5n3), kwas dokozaheksaenowy (DHA, 22:6n3)

  • Kwasy tłuszczowe omega-6: kwas linolowy (18:2n6), kwas γ-linolenowy (18:3n6), kwas eikozadienowy (20:2n6), kwas dihomo-y-linolenowy (20:3n6), kwas arachidonowy (AA, 20:4n6 ), kwas dokozatetraenowy (22:4n6), kwas dokozapentaenowy-n6 (22:5n6)

  • Cis-mononienasycone kwasy tłuszczowe: kwas palmitooleinowy (16:1n7), kwas oleinowy (18:1n9), kwas eikozenowy (20:1n9), kwas nerwonowy (24:1n9)

  • Nasycone kwasy tłuszczowe: kwas mirystynowy (14:0), kwas palmitynowy (16:0), kwas stearynowy (18:0), kwas arachidowy (20:0), kwas bohenowy (22:0), kwas lignocerynowy (24:0)

  • Izomery trans kwasów tłuszczowych: kwas trans-palmitooleinowy (16:1n7t), kwas trans-oleinowy (18:1t), kwas trans-linolowy (18:2n6t)

  • Wskaźniki: Indeks Omega-3, Indeks tłuszczów trans, stosunek omega-6 : omega-3, stosunek AA : EPA

 

Przygotowanie do badania:

Przystąpienie do badania profilu kwasów tłuszczowych nie wymaga specjalnego przygotowania. Można je bezpiecznie wykonać o dowolnej porze dnia (nie trzeba być na czczo). Przed badaniem nie należy zaprzestawać przyjmowania suplementów zawierających kwasy omega.

 

Przebieg:

Badanie wykonywane jest w próbce krwi pobranej z palca na specjalną bibułę z naniesionym roztworem zabezpieczającym kwasy tłuszczowe przed utlenianiem. 

Po złożeniu zamówienia w sklepie w ciągu 1-2 dni roboczych pod wskazany w zamówieniu adres dostarczany jest przesyłką kurierską zestaw zabiegowy. Zestaw zawiera wszystkie niezbędne do pobierania materiału komponenty oraz umożliwia samodzielne pobranie krwi z palca zgodnie z dołączoną instrukcją (dostępną również w zakładce „Jak pobrać materiał”).

Pamiętaj, że jakość pobrania materiału ma bezpośredni wpływ na dokładność wyniku badania.

W skład zestawu wchodzi opłacona koperta zwrotna umożliwiająca bezpłatne przesłanie pobranego materiału do Laboratorium. Po otrzymaniu materiału Laboratorium wykona badanie profilu kwasów tłuszczowych w ciągu 10 dni roboczych i prześle zakodowany wynik na adres e-mail podany przy rejestracji próbki.