mają działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze
wywierają korzystny wpływ w terapii atopowego zapalenia skóry, depresji, nowotworów, chorób układu krążenia
biorą udział w aktywacji układu immunologicznego
wpływają na regulację ciśnienia krwi, kondycję skóry, włosów i narządu wzroku
wspomagają pracę mózgu
Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (skrót NNKT) są to związki, w budowie których występuje co najmniej jedno wiązanie podwójne. Do tej grupy należą kwasy omega-3 oraz omega-6 występujące przede wszystkim w rybach i owocach morza, a także w produktach pochodzenia roślinnego (olejach, nasionach, orzechach). Związki te, a zwłaszcza kwasy omega-3, cechują się szerokim pozytywnym wpływem na:
Układ krwionośny i pracę serca – Kwasy omega-3 przyczyniają się do rozrzedzenia krwi, a w konsekwencji redukują proces przyklejania się płytek krwi do ścian naczyń krwionośnych, co zmniejsza ryzyko powstawania groźnych dla zdrowia i życia zakrzepów. Mają też działanie hipotensyjne – zapobiegają nadciśnieniu poprzez zmniejszenie napięcia ścian naczyń krwionośnych oraz kardioprotekcyjne – chronią serce przed niektórymi schorzeniami kardiologicznymi, jak choroba niedokrwienna serca czy miażdżyca tętnic wieńcowych.
Układ nerwowy i funkcjonowanie mózgu – Kwasy omega-3 korzystnie wpływają na koncentrację, zapamiętywanie oraz procesy myślenia, poza tym mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Wykazano także, że omega-3 są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego oraz funkcji poznawczych. Szczególnie kwas DHA jest niezwykle istotny w czasie ciąży, warunkując właściwy rozwój płodu.
Układ immunologiczny – Omega-3 stymulują pracę układu odpornościowego, zmniejszając ryzyko wystąpienia alergii skórnych i astmy.
Wzrok – Omega-3 są ważne dla kondycji siatkówki oka, mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.
Gospodarkę lipidową organizmu – Kwasy omega-3 wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu-LDL przy jednoczesnym podnoszeniu poziomu cholesterolu-HDL oraz redukują stężenie trójglicerydów w krwi.
Kondycję skóry i włosów – Pomagają w walce z atopowym zapaleniem skóry, łuszczycą i trądzikiem. Przyspieszają proces leczenia odleżyn i owrzodzeń.
Kości i stawy – Kwasy omega-3 mają znaczenie przy wchłanianiu wapnia, dzięki czemu korzystnie wpływają na zdrowie kości. Ich odpowiednie stężenie w organizmie dodatkowo zmniejsza ryzyko wystąpienia zapalenia stawów i schorzeń reumatoidalnych.
Dbając o właściwy poziom kwasów omega-3 należy uwzględnić, iż reakcja na odpowiednią dietę czy suplementację uzależniona jest od wielu czynników, takich jak: wiek, płeć, waga, odżywianie, genetyka, palenie, przyjmowane leki czy obecność schorzeń towarzyszących. Warto zatem monitorować efektywność prowadzonych działań.
Badanie profilu kwasów tłuszczowych ma zastosowanie u:
pacjentów z chorobami układu krążenia
pacjentów chorujących na cukrzycę i/lub otyłość
pacjentów z obniżoną odpornością i chorobami autoimmunologicznymi
osób chcących wesprzeć prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
osób z obniżonym nastrojem i koncentracją
osób chorujących na depresję i choroby neurodegeneracyjne
osób chcących zadbać o zdrowy wygląd skóry i spowolnić procesy starzenia komórek
osób na diecie wegańskiej lub innej diecie ubogiej w ryby
kobiet w ciąży lub planujących ciążę
chorych na nowotwory
alergików
Kwasy tłuszczowe omega-3: kwas α–linolenowy (ALA, 18:3n3), kwas eikozapentaenowy (EPA, 20:5n3), kwas dokozapentaenowy-n3 (22:5n3), kwas dokozaheksaenowy (DHA, 22:6n3)
Kwasy tłuszczowe omega-6: kwas linolowy (18:2n6), kwas γ-linolenowy (18:3n6), kwas eikozadienowy (20:2n6), kwas dihomo-y-linolenowy (20:3n6), kwas arachidonowy (AA, 20:4n6 ), kwas dokozatetraenowy (22:4n6), kwas dokozapentaenowy-n6 (22:5n6)
Cis-mononienasycone kwasy tłuszczowe: kwas palmitooleinowy (16:1n7), kwas oleinowy (18:1n9), kwas eikozenowy (20:1n9), kwas nerwonowy (24:1n9)
Nasycone kwasy tłuszczowe: kwas mirystynowy (14:0), kwas palmitynowy (16:0), kwas stearynowy (18:0), kwas arachidowy (20:0), kwas bohenowy (22:0), kwas lignocerynowy (24:0)
Izomery trans kwasów tłuszczowych: kwas trans-palmitooleinowy (16:1n7t), kwas trans-oleinowy (18:1t), kwas trans-linolowy (18:2n6t)
Wskaźniki: Indeks Omega-3, Indeks tłuszczów trans, stosunek omega-6 : omega-3, stosunek AA : EPA
Przystąpienie do badania profilu kwasów tłuszczowych nie wymaga specjalnego przygotowania. Można je bezpiecznie wykonać o dowolnej porze dnia (nie trzeba być na czczo). Przed badaniem nie należy zaprzestawać przyjmowania suplementów zawierających kwasy omega.
Badanie wykonywane jest w próbce krwi pobranej z palca na specjalną bibułę z naniesionym roztworem zabezpieczającym kwasy tłuszczowe przed utlenianiem.
Po złożeniu zamówienia w sklepie w ciągu 1-2 dni roboczych pod wskazany w zamówieniu adres dostarczany jest przesyłką kurierską zestaw zabiegowy. Zestaw zawiera wszystkie niezbędne do pobierania materiału komponenty oraz umożliwia samodzielne pobranie krwi z palca zgodnie z dołączoną instrukcją (dostępną również w zakładce „Jak pobrać materiał”).
Pamiętaj, że jakość pobrania materiału ma bezpośredni wpływ na dokładność wyniku badania.
W skład zestawu wchodzi opłacona koperta zwrotna umożliwiająca bezpłatne przesłanie pobranego materiału do Laboratorium. Po otrzymaniu materiału Laboratorium wykona badanie profilu kwasów tłuszczowych w ciągu 10 dni roboczych i prześle zakodowany wynik na adres e-mail podany przy rejestracji próbki.
Masdiag Sp. z o.o. ul. Żeromskiego 33, 01–882 Warszawa
NIP: 522-299-64-68 I REGON 146121549 I KRS 0000420325
Sąd Rejonowy dla M.St. Warszawy Wydział XIII KRS, kapitał 6 950 zł w pełni opłacony