kontakt@diagnostykaprecyzyjna.pl
Czy wiesz że objawy, w dużej mierze pokrywające się z objawami alergii – takie jak:
występujące po kilku godzinach od posiłku, zwłaszcza kiedy wyniki testów alergicznych są ujemne mogą świadczyć o nietolerancji na histaminę.
Problem nietolerancji histaminy wynika z jej zwiększonego stężenia we krwi, którego przyczyną może być nadmierna podaż histaminy z pożywieniem lub wrodzony czy też nabyty niedobór enzymu diaminooksydazy (DAO), który odpowiada za jej rozkład.
307 zł
Dowiedz się więcej o badaniu nietolerancji histaminy
Stężenie enzymu oksydazy diaminowej (DAO) metodą ELISA.
Pacjent nie wymaga specjalnego przygotowania, rekomendowane jest pobranie rano, po całonocnym wypoczynku.
Uwaga : U kobiet ciężarnych oraz osób przyjmujących preparaty z heparyną stężenie DAO jest podwyższone przez co diagnostyka nietolerancji histaminy testem ELISA nie jest zalecana.
Badanie wykonywane jest w próbce krwi pobranej z palca na specjalną bibułę.
Po złożeniu zamówienia w sklepie w ciągu 1-2 dni roboczych pod wskazany w zamówieniu adres dostarczany jest przesyłką kurierską zestaw zabiegowy. Zestaw zawiera wszystkie niezbędne do pobierania materiału komponenty oraz umożliwia samodzielne pobranie krwi z palca zgodnie z dołączoną instrukcją (dostępną również w zakładce „Jak pobrać materiał”).
Pamiętaj, że jakość pobrania materiału ma bezpośredni wpływ na dokładność wyniku badania.
Pobierz krew w ilości 4 pełnych, przesączonych na drugą stronę pól.
W skład zestawu wchodzi opłacona koperta zwrotna umożliwiająca bezpłatne przesłanie pobranego materiału do Laboratorium. Po otrzymaniu materiału badanie stężenia DAO zostanie wykonane w ciągu 10 dni roboczych i a zakodowany raport z analizy zostanie wysłany na adres e-mail podany przy rejestracji próbki.
Badanie wykonywane we współpracy z Cerascreen GmbH (Güterbahnhofstraße 16, 19059 Schwerin, Deutschland)
Badanie stężenia diaminooksydazy (DAO) zalecane jest osobom:
z podejrzeniem nietolerancji histaminy (przejawiającym objawy typowe dla alergii, ale występujące dopiero po kilku godzinach od posiłku, oraz z ujemnym wynikiem testów alergicznych)
z nabytym niedoborem enzymu DAO w przebiegu chorób lub zaburzeń pracy jelit gdzie jest on głównie produkowany np. w przewlekłych stanach zapalnych jelit, zespole jelita drażliwego, celiakii, nieceliakalnej nadwrażliwość na gluten (NCGS), pod wpływem długotrwałego stresu czy nadmiernego wysiłku fizycznego
z podejrzeniem niedoboru DAO spowodowanym przyjmowaniem leków obniżających jego aktywność m.in.: acetylocysteiny (ACC), amitryptyliny, izoniazydu, metamizolu, metoklopramidu , propafenonu, werapamilu i innych.
mającym w najbliższej rodzinie przypadki nietolerancji histaminy, jako że najczęstszą przyczyną jej występowania jest niedobór uwarunkowany genetycznie (mutacja genu AOC1)
spożywającym znaczne ilości alkoholu zawierającego spore ilości histaminy oraz obniżającego aktywność enzymu DAO
Histamina jest aminą biogenną, która działa jako neuroprzekaźnik i hormon tkankowy, wpływając na wiele procesów fizjologicznych takich jak:
regulacja funkcji układu odpornościowego (reakcje obronne organizmu)
regulacja rytmu snu i czuwania, temperatury ciała, ciśnienia tętniczego czy uczenia się
skurcze mięśni gładkich i rozszerzanie naczyń krwionośnych
uwalnianie neuroprzekaźników w układzie nerwowym
wydzielanie kwasu żołądkowego
Histamina jest naturalnie produkowana przez organizm ludzki w wielu miejscach (m.in. w płucach, skórze, błonie śluzowej nosa i żołądka) w procesie dekarboksylacji histydyny. Rozkład nadmiaru tej wewnątrzkomórkowo wytwarzanej (endogennej) histaminy zachodzi przy udziale enzymu N-metylotransferaza histaminy (HNMT).
Niezależnie od produkcji histaminy przez organizm może być ona przyjmowana wraz z pożywieniem (egzogennie). Pokarmy szczególnie bogate w histaminę to produkty długo dojrzewające, suszone, wędzone, poddane fermentacji czy przeznaczone do dłuższego przechowywania, jak m.in.: twarde i pleśniowe sery, kiszonki, większość ryb i owoców morza, kiełbasy, parówki, wędliny. Dodatkowo duża zawartość histaminy obecna jest w alkoholu – najwięcej w czerwonym i białym winie, szampanie i piwie. Za rozkład histaminy pochodzącej z zewnątrz organizmu odpowiada produkowany m.in. w jelitach, enzym oksydaza diaminowa (DAO) a jego wrodzony lub nabyty niedobór może prowadzić do rozwoju nietolerancji histaminy.
W sytuacji gdy obserwowane są typowe dla alergii objawy, ale występują z opóźnieniem do kilku godzin po posiłku, a wykonane testy alergiczne dają wyniki ujemne (brak jest przeciwciał) należałoby zweryfikować możliwość występowania nietolerancji histaminy. W przypadku jej wykrycia możliwe jest przejście na dietę niskohistaminową oraz wdrożenie suplementacji enzymem DAO.